Egyedül munkát végző személyek biztonsága


TWIG Személyi vészjelző készülék szöveges és hangüzenettel, GPS helymeghatározással

 

Miért fontos a személyi vészjelző rendszerek alkalmazása és a készülékek használata?

Hogyan lehet az egyedül munkát végző személyek védelmét biztosítani?


Miért vannak az egyedül dolgozók kockázatnak kitéve?

A magányosan dolgozó munkavállalók nincsenek automatikusan nagyobb kockázatoknak és veszélyeknek kitéve, mint más munkavállalók, de az a tény, hogy veszély esetén is egyedül vannak, növeli a veszélyeztetettséget. Ráadásul ez a veszélyeztetettség attól függ, hogy milyen típusú helyzetben végzik a magányos munkát.

Hogyan lehet megvédeni a magányos munkavállalókat?

Az egyedül dolgozó munkavállalók kockázatkezelése a felmerülő kockázatok, például a balesetek vagy az erőszakos cselekmények felmérésével kezdődik. Ezután lehet megoldásokat kidolgozni és alkalmazni e kockázatok kezelésére.
A legalacsonyabb kockázati szinten egy normál okostelefon is elegendő lehet a segítségkéréshez. A közepes kockázati forgatókönyvekhez gyakran alkalmas a mobiltelefonként is használható, riasztógombbal ellátott biztonsági telefon. Magányos munkavállalónak szóló riasztó és vészjelző készülékre lehet szükség a magas kockázatú helyzetekben.
A környezeti, társadalmi és fizikai kockázatok számos ágazatban állandó elemet jelentenek a magányos munkavállalók számára. A különböző országok magányos munkavállalók védelmére vonatkozó számos törvény írja elő a munkáltatók számára, hogy meg kell védeniük alkalmazottaikat.

A magányos munkavállalók védelmének jellemzői és funkciói

Számos körülmény igényel speciális megoldásokat a magányos munkavállalók vagy a kockázatos helyzetekkel egyedül szembenéző személyek biztonságának javítására. A rövid hatótávolságú eszközökkel kiegészített és a riasztásfogadó központhoz csatlakoztatott személyi riasztók teljes rendszert hoznak létre a magányos munkavállalók védelmére és a távgondozásra.

A TWIG személyi biztonsági készülékek és a hozzájuk tartozó TWIG Point szolgáltatások segítséget nyújtanak az egyedül, magányosan munkát végzők vészhelyzetben szükséges mentési beavatkozások szervezésére, és ezáltal életmentő fontosságúk lehet.
TWIG Neo
TWIG Neo - a viselhető biztonság

A magányos munka jellemzői

A magányos munka meghatározása egyszerű: valaki egyedül dolgozik. Ha alaposabban átgondoljuk a magányos munka fogalmát, megkülönböztethetünk néhány kulcsfontosságú tényezőt. Először is, a magányos munkavállalók olyan személyek, akik egyedül, más munkavállalóktól elszigetelten, vagy a kollégák szoros vagy közvetlen felügyelete nélkül dolgoznak. A magányos munkavégzés másik tényezője az egyedül töltött idő, mivel a magányos munkavállalók a munkanap során csak néhány pillanatra lehetnek egyedül. Az egyedül töltött munkaidő szorosan kapcsolódik a magányos munkavégzés helyzetéhez, amely az egyedül dolgozó munkavállalók kockázatainak lényeges tényezője. Mindhárom tényező együttesen fontos, amikor a magányos munkavégzés kockázatait vizsgáljuk.

EGYEDÜL DOLGOZÓ HELYZETEK

risks_alone in an isolated area_health and social care_300x200
Egyedül, másoktól elszigetelten dolgozni
A helyhez kötött magányos munkavállaló az egyetlen személy, aki egy meghatározott helyen tartózkodik, pl. kioszkokban, benzinkutakon, üzletekben vagy otthon. A kisvállalkozásoknál az egyedül dolgozó munkavállalók általában egyedül dolgoznak, pl. egy üzletben bármikor csak egy dolgozó lehet.
risks_alone in an isolated area_logistics_300x200

Mobil munkavégzés

A kollégáiktól elszigetelten dolgozó emberek, pl. otthoni ápolók, karbantartók, takarítók, díjbeszedők, postai kézbesítők, szociális munkások, házi segítségnyújtók.
risks_fatigue_forestry_300x200

Munkaidőn kívüli munkavégzés

A takarítók, biztonsági őrök, kiskereskedelmi szolgáltatók, karbantartók vagy javítók, mezőgazdasági és erdészeti dolgozók stb. példák azokra a foglalkozásokra, amelyekben esténként éjszaka és egyedül kell dolgozni.

PÉLDÁK MAGÁNYOS MUNKAVÁLLALÓI MUNKAKÖRÖKRE

A magányosan dolgozó munkakörök a munka jellegéből adódó fizikai, környezeti vagy társadalmi kockázatok mellett más munkavállalóktól elszigetelten, vagy távol végzett munkát is igényelhetnek. Az ilyen magányos munkavégzési helyzetekben az egyedül dolgozó munkavállalók biztonságának javítása érdekében a munkáltató az iparágban előforduló magányos munkavégzési helyzetek és kockázatok értékelésével találhatja meg a legmegfelelőbb megoldást a magányos munkavállalók védelme és a vészhelyzet esetén történő riasztás biztosításához.
takaritas

Takarítók

A takarítók többnyire elszigetelten, beltérben és a rendes munkaidőn kívül dolgoznak. Amikor az épületben lévő magányos dolgozónak segítségre van szüksége, nem mindig áll rendelkezésre információ a pontos tartózkodási helyéről.
A TWIG személyi biztonsági riasztók akkor is meg tudják határozni a pontos tartózkodási helyet a közelben telepített TWIG SRD jeladókról, ha a GPS-jel nem áll rendelkezésre.
erdeszet

Erdészeti dolgozók

Az erdészet magas kockázatú munkahely, ahol erdészeti alkalmazottak szélsőséges körülmények között dolgoznak, és az emberi hibák, a fáradtság súlyos sérüléseket okozhatnak.
A törvényben előírt kötelezettség megköveteli a munkáltatóktól, hogy a magányosan dolgozó munkavállalók számára segélyhívó eszközöket biztosítsanak. A TWIG személyi vészjelzők és biztonsági telefonok olyan speciális riasztó készülékek, amelyek alapvető funkciókkal rendelkeznek az erdészeti dolgozók védelme és a munkáltatói kötelezettség biztosítása érdekében.
pitoipar

Építőipar

Az építőipar magas kockázatú iparág, ahol a halálos kimenetelű balesetek és súlyos sérülések aránya magas. Az esések, megcsúszások és botlások mellett az építőipari dolgozók gyakran ki vannak téve zajnak, rezgésnek és veszélyes anyagoknak.
A munkavédelmi törvényben előírt gondossági kötelezettség megköveteli a munkáltatóktól, hogy az egyedül, magányosan dolgozó munkavállalók számára eszközöket biztosítsanak a vészhelyzetben szükséges segítségnyújtó szervezet riasztására. A TWIG One egy dedikált személyi riasztó, amely alapvető funkciókkal rendelkezik az építőipari dolgozók védelme és a munkáltatói kötelezettség biztosítása érdekében.
logisztika

Szállítás és logisztika

A szállítási és logisztikai személyzet különböző kockázatoknak van kitéve, amikor egyedül van úton vagy a jármű be- és kirakodásakor.
A TWIG Neo egy kompakt és könnyű személyi riasztó, amely automatikusan vagy manuálisan tud segítséget hívni, ha egyedül kell szembenéznie egy kockázatos helyzettel.
karbantartas

Karbantartók

A karbantartási munkákra minden ágazatban és munkahelyen szükség van. A munkavégzés sokszor működő gépek mellet történik. A munka nem rutinszerű feladatokból áll, és a termelés folyamatosságának biztosítása érdekében a szokásos munkaidőn kívül is szükséges lehet. Az emberi hiba nagyobb kockázata növeli a baleseti kockázatot.
A TWIG One tökéletes választás, amellyel megvalósítható a karbantartó munkások biztonsága, bárhol is kell munkát végezniük.
A TWIG One Ex változata robbanásveszélyes környezetben is használható!
kiskereskedelem

Kiskereskedelmi szolgáltatások

Számos magányos munkavállalói foglalkozás, mint például az eladók, őrök, takarítók és más, elszigetelten vagy késő este egyedül dolgozó kiszolgáló személyek, beltérben helyezkednek el. Ha egy magányos dolgozónak az épületen belül segítségre van szüksége, nem mindig áll rendelkezésre információ a pontos tartózkodási helyéről.
A TWIG személyi biztonsági riasztó akkor is meg tudja határozni a pontos helyzetet a közelben telepített TWIG Beacon-ről, ha a GPS-jel nem áll rendelkezésre.

Választható készülékek

TWIG Neo

A viselhető készülék az egyedül dolgozó személyek biztonságához és vészhelyzeti riasztásokhoz.

TWIG One

Az optimalizált riasztó zajos és veszélyes ipari környezetekben egyedül dolgozó személyek védelmére.

TWIG One Ex

ATEX tanúsítású, gyújtószikramentes védelem egyedül dolgozó személyeknek potenciálisan robbanásveszélyes területekre.

Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu