Habképző anyagok

A tűzoltó habképző anyagok továbbá porok gyártásában és feljesztésében több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező, és ezen a területen Európa piacvezető gyártói közé tartozó ORCHIDEE cég termékeit ajánljuk figyelmükbe.

Az ORCHIDEE magas hatékonyságú és innovatív tűzoltó anyagokat kínál, (porok, habanyagok és vízadalékok) melyeket Németországban és Franciaországban gyárt.


Az ORCHIDEE GERMANY GmbH az általánosan használt habanyagok széles választékát kínálja, melyek az EN 1568 szerinti tanúsítással rendelkeznek. Az ECO-line sorozatba tartozó habanyagok különösen jó ár-érték mutatóval rendelkeznek. A TOP-line kategóriába sorolt habok a csúcskategóriás oltóanyagok közé tartoznak.

Gépjárműfecskendőkbe az OKF rendszeresített orchidex ME 3% F szintetikus, többcélú habképző anyagot ajánljuk.

Az orchidex ME 3% F habképző anyag adatlapja

Habképző anyag
Ha látni szeretné a teljes választékot, kattintson az alábbi linkre.
ORHIDEE habképző anyagok

A habképző anyagok jelentősége

A habképző anyagok a tűzoltás hatékony eszközei. A víz a legelső, de nem az egyetlen anyag, ami alkalmas arra, hogy elfojtsa a lángokat.

A felcsapó lángok eloltására tűzoltó készülékeket, illetve járműveket alkalmaznak. A készülékekben többféle oltóanyagot is tölthetnek. Az oltóanyag feladata, hogy a tüzet véglegesen eloltsa. Természetesen nem mindegy, hogy milyen oltóanyagot használnak az egyes tűzeseteknél.

Milyen esetben lehet habbal oltani?

A habbal töltött készülékek és járművek olyan tüzeknél bizonyulnak hasznosnak, amiket nem lehet vízzel vagy porral oltani.

habképző anyag

Tűzoltó habot alkalmaznak:

  • szerves és szilárd, folyékony és cseppfolyós anyagokra
  • tartálytüzek oltásánál
  • kábel alagutak oltásához
  • különösen hatásos különféle műanyagok, illetve gumik tüzeihez

A tűzoltó habot nem szabad alkalmazni:

  • elektromos tüzek esetén
  • gázok
  • fémek
  • nyomás alatt álló folyadék oltásánál
  • vízre érzékeny vagy vízzel reakcióba lépő anyagoknál

A habképző anyagok jellemzői

A habképző anyagot vízzel vegyítik, így keletkezik az oltáshoz szükséges, dús, fehér hab. A habot a tűzre locsolva el lehet zárni az oxigén útját és megszüntetni az égést. A vízzel összehasonlítva hatékonyabb tűzoltásra lehet képes, mert koncentráltabban lehet kijuttatni a helyszínre.

A habképző anyagokat meg lehet különböztetni az alapján, hogy mennyire képesek habzani. Elérhetőek alacsony habzású, közepes habzású anyagok, illetve nehéz és könnyű habokat képző anyagok is.

A hab oltóanyagok tartalmazó tűzoltó készülékek olyan szempontból speciális tartályok, hogy a belső falukat műanyaggal kell bevonni a tartósság érdekében. A fém bevonat nem ideális, mert negatív hatást gyakorol a habképző anyagra.

A tűzoltók munkáját számos eszközzel segíteni tudjuk a védőruházattól a füstgépeken keresztül a vízágyúkig. Professzionális termékeket forgalmazunk, amiket online tudnak megrendelni a vásárlók. A nálunk kapható tűzoltó védőfelszerelésekről és szakfelszerelésekről kérjen a kollégánktól felvilágosítást a közzétett elérhetőségeink egyikén!


Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu