Légzésvédelem

Izolációs légzésvédők

Izolációs légzésvédelem alatt a közvetlen környezet levegőjétől független forrásból belégzésre alkalmas levegőt biztosító légzésvédő készülékekekt értjük. Ezeket a felhasználók legtöbbször légzőkészüléknek is nevezik.
Ezek lehetnek:
- Sűrítettlevegős palackos légzésvédők,
- Frisslevegős tömlős légzésvédők,
- Hálózatról vagy más forrásból működő nyomólevegős tömlős légzésvédők
- Oxigénpalackos, regenerációs készülékek,
- Vegyileg megkötött oxigén felszabadításának elvén működő légzésvédők

Alkalmazási lehetőségük szerint:

A sűrítettlevegős palackos légzkészülékek a rövid idejű munkavégzés, felderítés, menekülés és a tűzoltósági bevetések leggyakrabban használt eszközei.

A frisslevegős tömlős légzőkészülékek alkalmasak lehetnek zárt tetrekben végzett munkákhoz. Rövidebb ideig tartó, ée nem rendszeres munkavégzéshez a szívótömlős rendszerek is megfelelnek, de hoszabb ideig tartó munkavégzéshez a levegőbefúvásos frisslevegős tömlős légzésvédőket ajánljuk.

A nyomólevegős tömlős légzőkészülékek használata a zárt terekben végzett munkáknál lehet különösen előnyös. Ha a levegőt szállító tömlők antisztatikus kivitelűek, akkor ezekkel a készülékekkel robbanásveszélyes terekben is lehet munkát végezni.

Az oxigénpalackos regeneréciós készülékek az adott készülék kialakításától függően alkalmasak lehetnek menekülésre, munkavégzésre és hoszabb idejű kárelhárítási és mentési beavatkozások végrehajtására is.

A vegyileg megkötött oxigént felszabadító készülékek felhasználási lehetősége megegyezik az oxigénpalackos regenerációs légzésvédő készülékekkel.

Általunk forgalmazott izolációs légzésvédők: 

Sűrítettlevegős palackos készülékek:

D.P.I. és a SPASCIANI cégek által gyártott sűrítettlevegős légzésvédő készülékek ipari alkalmazásokhoz készültek, és megfelelnek az EN 137 szabvány követelményeinek.
 

Palackok légzésvédő készülékekhez

Légzésvédő készülékekhez 300 bar üzemi nyomású, acél és kompozit palackokat kínálunk.

Választható méretek: 

Acél palackok:         6 L-es

Kompozit palackok:  6,8 L-es és 2 L-es 

6,8 L-es Kompozit palackok élettartam korlátozás nélkül ! 

Frisslevegős tömlős készülékek:

SPASCIANI DUCT A ECO ventilátoros készülék
DUCT A ECO ventilátoros készülék
A frisslevegős tömlős készülékeknek két változata létezik.

1. Szívótömlős frisslevegős készülék
Az német EKASTU cég által gyártott FLK 6500 típusú és az olasz SPASCIANI cég DUCT ECO típusú szívótömlős készüléke esetében a tiszta levegőt a készüléket használó személy a saját tüdőerejével szívja be. A tömlő hossza korlátozott. Az átmérőjétől függően maximum 20 m lehet.

Ha hoszabb tömlőre lenne szükség, vagy a munkavégzés folyamatos, akkor ventilátoros befúvású frislevegős légzésvédőt kell választani!

2. Ventillátorral működő túlnyomásos frisslevegős készülék
Az FLK 6501 és a DUCT A ECO típusú túlnyomásos frisslevegős légzésvédő készülékek esetében a légzéshez szükséges tiszta levegőt egy a tömlő végére csatlakoztatott ventillátor szállítja a készüléket használó személy álarcához.
Az FLK 6501 ventillátorral működő, túlnyomásos frisslevegős készülékhez 25 mm belső átmérőjű tömlőből max. 35 m-t szabad csatlakoztatni.

A Spasciani DUCT A ECO típusú készülék ventilátoregysége egyidejűleg két személy részére is tud elegendő levegőt szállítani.
A DUCT A ECO (ventilátoros) működésű készülékhez egy személy esetén 50 m, míg két használó esetén személyenként 20 m tömlőt szabad
egyidejűleg csatlakoztatni.

A robbanásveszélyes zárt terekben beszállással végzett munkákhoz az FLK 6500 és FLK 6501 típusú készülékek antisztatikus tömlőkkel is rendelhetők.
 
FLK 6500 / 6501 típusú frisslevegős szívótömlős készülék
FLK 6500 típusú frisslevegős szívótömlős készülék
AT-47 BRYZA típusú ventillátoros befúvású frisslevegős légzésvédő készülék
Az AT-47 BRYZA a FASER cég Magyarországon régen széles körben elterjedt AT-4M típusú frisslevegős készülékének a ma érvényes szabványoknak megfelelően fejleszett és minősített változata.

A készülék a normál hálózati feszültségről (230 V) működő ventillátorral van szerelve, de áramkiamaradás esetén a ventillátort kézzel is meg lehet hajtani.

Az AT-47 BRYZA típusú készüléket egy lemezből készült, robusztus kialakítású ládában elhelyezve, 4 db 10 m hosszú antisztatikus tömlővel szállítjuk.

A készülék célszerűen alkalmazható a zárt terekben beszállással végzett munkákhoz.
AT-47 BRYZA típusú ventillátoros befúvású frisslevegős légzésvédő készülék

Hálózatról, kompresszorról vagy palackról működő nyomólevegős tömlős légzésvédők

A nyomólevegős tömlős légzésvédőket leginkább ott célszerű használni, ahol viszonylag jól behatárolható területen kell hosszabb ideig légzésvédőben munkát végezni.
Tipikus alkalmazás a zárt térben beszállással végzett munka.
A légzésvédő készülék megtáplálása csak az MSZ EN 12021:2004 szabvány követelményeit kielégítő levegővel történhet.
A levegő forrása lehet egy garantáltan olajmentes levegőt biztosító kompresszor vagy hálózat, amelyhez egy szűrőegység csatlakozik, illetve egy a szabványnak megfelelő légzési levegővel töltött palack nyomáscsökkentővel.
A levegőforrást a felhasználóval összekötő tömlő anyaga, falvastagsága olyan legyen ami a megtörés és összelapítás miatt előállható elzáródást megakadályozza.
A tömlő megfelelőségét az MSZ EN 14594:2005 szabvány szerinti tanúsítvánnyal kell igazolni.
Potenciálisan robbanásveszélyes terekben csak antiszatikus (vezetőképes) tömlőket szabad használni.

Amennyiben részletesebb információra vagy ajánlatra van szüksége hívjon bennünket, vagy írjon nekünk.
 

Palackos légzésvédő kocsi

A kocsira szerelt mobil palackos légzésvédők a palackok méretétől, és a bennük tárolt levegő mennyiségétől függően 12 perctől akár 8 órán keresztül is képesek a munkavégzéshez szükséges tiszta levegőt biztosítani. Az MSZ EN 12021:2014 szabványnak megfelelő tisztaságú levegővel töltött palackok mérete lehet 6 liter vagy akár 50 liter is, a töltési nyomás pedig 300 bar.
 
Egy ilyen megoldás például a SPASCIANI cég által gyártott RC 2603 típusú egység.
Az RC légzésvédő kocsik ideális megoldást jelentenek a szennyezett vagy oxigénhiányos légterekben szükséges hosszabb idejű munkavégzésekhez, pl. vegyipari üzemekben vagy más területeken zárt terekben beszállással végzett munkáknál.

Az RC 2603 típusú légzésvédő kocsi egy két személy – kocsitól mérve max. 50 m távolságra – tömlőn keresztül történő folyamatos ellátására kialakított, légzési levegőt biztosító, komplett rendszer. Mindkét személy részére a légzésvédő álarcból és tüdőautomatából álló tömlős légzésvédő készüléket kell biztosítani.

Az RC 2603 egység egy kétkerekű kocsira van szerelve melyen egy a tömlők feltekerésére szolgáló tömlődob is található.
A nyomólevegős készülékekből összeállított rendszer elemei
A nyomólevegős készülékekből összeállított rendszer elemei
RC 2603 légzésvédő kocsi
RC 2603 légzésvédő kocsi

Légzésvédelem - Védőfelszerelések homokfúváshoz, szemcseszóráshoz

A szemcsefúvással történő tisztításra szigorú előírások érvényesek. A munkát végző személyek részére a fej a szemek, a légzőszervek és a felső test megfelelő védelmét biztosító védőeszközöket kell biztosítani.
A C4 és a P4 típusú védősisakok védik a fejet az eső zuhanó tárgyak ellen is. A sisakhoz illeszkedő mellénnyel együtt ezek háromszoros – fej, légzőszervek és a felső test – védelmet biztosítanak.
A sisakba befújt levegő minősége feleljen az MSZ EN 1202:2004 szabványban foglalt követelményeknek. Ezt egy a préslevegő hálózatra csatlakozó speciális szűrővel lehet biztosítani.
Igény esetén a befúvott levegőt egy speciális egységgel hűteni vagy melegíteni lehet.
A levegőt szállító nyomótömlők anyaga, falvastagsága olyan legyen, ami a megtörés és összelapítás miatt előállható elzáródást megakadályozza. A tömlő megfelelőségét az MSZ EN 14594:2005 szabvány szerinti tanúsítvánnyal kell igazolni.

 
C4-plus védősisak
MSZ EN 14594 és MSZ EN 397:2000 szerint minősített, 0-tól +50°C-ig használható védősisak
  • masszív, üvegszálerősítésű poliészter sisak, drótháló előtéttel védett üveg ablakkal,
  • gumikeretbe foglalt, cserélhető ablak,
  • stabil ablakkeret, állítható fezsítő csatokkal,
  • a sisakon belül látható légáramjelző a fokozott biztonság érdekében,
  • a visszapattanás-védelem csökkenti a zajterhelést és a kopást is,
  • a felsőtest védelmét szolgáló, erős anyagból készült mellény,
  • levőáram szabályozása a deréköv Mentésön lévő szeleppel,
Kombinált védelem homokfúváshoz - ismertető

 


Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu