Hogyan lehet az egyedül munkát végző személyek védelmét biztosítani?

A 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) szerint az egyedüli munkavégzés tilalmára vonatkozó munkaterületek kijelölése munkáltatói feladat.
Bizonyos munkaterületeken a személyzet hiánya vagy a munkavégzés jellege és a gazdaságosságot figyelembe vevő szervezési okok miatt a munkáltatók egyedüli munkavégzéssel szervezik a munkafolyamatokat.
Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját – a jogszabályok és szabványok keretein belül – a munkáltató határozza meg (Mvt. 2 § (3) bekezdés).
Tehát az egyedüli munkavégzésre beosztott munkatársak biztonságáról a munkáltatónak kell gondoskodni. Ebben ma már korszerű műszaki biztonsági eszközök segítik a munkáltatókat.
Ezek közé tartozik a Blackline Safety által kifejlesztett és működtetett hálózat alapú biztonsági technológia.
A mobil telefonhálózatot használó vezeték nélküli csatlakozás összekapcsolja a dolgozókat a valós idejű felügyeletet végző személyzettel. A Blackline megoldásaival valós idejű információk jutnak az ügyeleti feladatot ellátó központba, ahol szükség esetén intézkedni tudnak a veszélyeztetett munkatárs mentéséről, értesíthetik a környezetében lévő kollégákat, elrendelhetik a kiürítést és más, a veszély elhárítása, vagy csökkentése érdekében fontos intézkedéseket foganatosíthatnak.
A rendszer fontos eleme a személyenként kiosztott G7 típusú készülék. A G7 hordozható személyi vészjelző és biztonsági felügyeleti eszköz, amely gázérzékelővel is bővíthető, integrált mobilalapú hálózati kapcsolattal köti össze a munkacsoport tagjait az élő felügyeleti személyzettel, egyben automatizálja az adatelemzést és a megfelelőségi célú jelentéskészítést. Ha gázszivárgás, személyi sérülés vagy egészséget érintő esemény történik, azt a G7 megbízhatóan, valós időben észleli azt a GPS alapon meghatározott tartózkodási hellyel együtt. Így semmilyen segítségkérés nem maradhat válasz nélkül.
A felhő alapú Blackline Live webes portál segítségével a cégek figyelhetik a dolgozóikat, és egyben fontos riasztáskezelési eszközökhöz juthatnak, valamint átfogóan kezelhetik a terepen működő eszközök konfigurációját. A felhasználók gyorsan áttekinthetik bármely csapattag biztonsági állapotát bármely internethez csatlakozó eszközről.
A Blackline Live portál használata egyedi szolgáltatási szerződésekben maghatározott feltételek szerinti térítésért lehetséges.
A hardver eszközök (G7; G7c személyi, és G7 EXO területi felügyelő készülékek) használatára többféle konstrukció – saját beszerzés és bérleti lehetőségek – választható.
Választható gázérzékelős bővítések: ez gázos, több gázos (4 vagy 5) és többgázos szivattyús.
A gázérzékelők napi tesztelése (Bump Teszt) és kalibrálása az erre kialakított tesztállomással könnyen és gyorsan elvégezhető.
Bővebb információ az alábbi ismertetőkön:
Bevezetés és általános ismertető
G7c adatlap
G7 EXO adatlap
LONER Bacon adatlap

 


Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu