Robbanásbiztos lámpák professzionális kivitelben, feladatra szabva

Robbanásbiztos lámpák professzionális kivitelben, feladatra szabva

Számtalan munkakört, illetve szakmát ismerünk, ami valamilyen veszélyt tartogat a munkavállalókra, az anyagi javakra vagy akár a környezetre nézve. Az összes lehetséges veszélyforrás közül talán a robbanás az, ami a legnagyobb pusztítást képes végezni minden szempontból, ennélfogva ez kiemelt figyelmet érdemel. Ahol robbanásveszéllyel kell számolni, ott nagyon komoly jogszabályoknak kell eleget tenni ahhoz, hogy a balesetek előfordulását minimalizálni lehessen. Ide tartozik többek között a megfelelő munkaeszközök, így például a robbanásbiztos lámpa kiválasztása, melyet az ATEX-irányelv határoz meg. Mi is ez pontosan és mit érdemes tudni a lámpákkal kapcsolatban? Nézzük!

Robbanásvédelem és az ATEX-irányelv

Az ATEX egy rövidítés, ami a francia “Atmosphère Explosibles” kifejezésből ered, ez annyit tesz, hogy robbanásveszélyes légkörök. Ezt az elnevezést kapta az az uniós irányelv, ami a robbanásveszélyes légkörben használatos védelmi rendszerek és berendezések üzemeltetését szabályozza és a munkavállalók, illetve egy esetleges robbanás által érintett személyek védelmét szolgálja. Jelenleg egész pontosan a 2014/34/EU irányelv van érvényben, ennek kell eleget tennie valamennyi vállalatnak, melynek tevékenysége során bármilyen módon robbanásveszélyes körülményekkel kell számolni.

Hogy pontosan milyen követelményeknek kell megfelelnie egy-egy érintett vállalatnak, az attól függ, hogy az adott munkaterület milyen veszélyességi kategóriába tartozik. A gázokra a 0, 1, 2 zónák vonatkoznak, a porokra pedig 20, 21, 22 zónák, ez 3 veszélyességi szintet jelent:

  • 0 és 20 zóna: Ez a legmagasabb szint, olyan munkaterületet jelöl, ahol hosszú időn keresztül vagy szélsőséges esetben akár állandóan jelen van a robbanásveszélyes keverék.
  • 1 és 21 zóna: Az ebbe a kategóriába eső munkaterületen magas szintű védelemre van szükség, mivel gyakran fordulhat elő robbanásveszélyes keverék.
  • 2 és 22 zóna: Ez a szint olyan munkaterületre vonatkozik, ahol valószínűtlen, de nem zárható ki teljesen a robbanásveszélyes keverék jelenléte, illetve rövid ideig kell veszéllyel számolni.

A berendezések és munkaeszközök kiválasztása, ezzel összefüggésben pedig a robbanásbiztos lámpa kiválasztása során is ez az irányadó.

Millyen egy professzionális robbanásbiztos lámpa?

ATEX-tanúsítvánnyal rendelkező, robbanásbiztos lámpákra szükség lehet ipari környezetben, de ugyanígy a katasztrófavédelemben, bányászatban dolgozók számára is nélkülözhetetlen munkaeszközökről van szó. Alapvetően két nagy kategóriát különböztethetünk meg, ezek a kézilámpák és a sisaklámpák, utóbbi típus értelemszerűen abban az esetben praktikus, ha fontos, hogy a szakembereknek szabad maradjon a keze.

Minkét típus esetében fontos a hosszú üzemidő és az energiatakarékosság, a sisaklámpák között például van olyan változat, melynek saját szenzora a munkaterület világosságának függvényében változtatja a fényerőt.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb robbanásbiztos lámpa működése LED technológián alapul, és fényereje az aktuális igényeknek megfelelően változtatható, de ezen belül rengeteg opció van. Hogy kötött vagy inkább szórt fénysugárra van szükség, fontos-e a stroboszkóp funkció vagy éppen a különböző színű jelzőfények, azt az alkalmazási terület határozza meg.

A kézilámpák esetében fontos, hogy stabil fogás essen rajtuk, súlyukból, méretükből adódóan se akadályozzák a munkát, a sisaklámpáknál pedig elsősorban annak van jelentősége, hogy milyen adapterek állnak rendelkezésre a biztos csatlakoztatáshoz. Mindkettőnél lényeges, hogy a lámpa könnyen kezelhető legyen védőkesztyűben is, ezzel együtt pedig gyors és hatékony munkát tegyen lehetővé a szakemberek számára.

Amennyiben az Ön munkája is megköveteli a robbanásbiztos lámpák alkalmazását, rendeljen megbízható, ATEX-tanúsítvánnyal rendelkező lámpáink közül! Kínálatunkban elismert gyártók kézilámpái és sisaklámpái kaptak helyet, méghozzá változatos kínálatban, így garantáltan megtalálja a veszélyességi besorolásnak és egyedi igényeinek megfelelő változatot. Szakmai kérdéseit tegye fel bátran, várjuk megkeresését megadott elérhetőségeink egyikén!

Vissza

Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu