Hogyan lehet az egyedül munkát végző személyek védelmét biztosítani?

Az egyedül dolgozó munkavállalók kockázatkezelése a felmerülő kockázatok, például a balesetek vagy az erőszakos cselekmények felmérésével kezdődik. Ezután lehet megoldásokat kidolgozni és alkalmazni az ilyen kockázatok kezelésére.
A legalacsonyabb kockázati szinten egy normál okostelefon is elegendő lehet a segítségkéréshez. A közepes kockázati forgatókönyvekhez gyakran alkalmas a mobiltelefonként is használható, riasztógombbal ellátott biztonsági telefon. A magas kockázatú helyzetekben, a kockázat csökkentése érdekében a magányos munkavállalónak készült, megbízható biztonsági funkciókkal rendelkező, vészjelzőre lehet szükség.

A környezeti, társadalmi és fizikai kockázatok számos ágazatban állandó elemet jelentenek a magányos munkavállalók számára. Az egyes országok a nemzeti törvényalkotás keretében a magányos munkavállalók védelmére vonatkozó törvényben szabályozzák a munkáltatók kötelezettségeit.

Magyarországon a 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) szerint az egyedüli munkavégzés tilalmára vonatkozó munkaterületek kijelölése munkáltatói feladat.

Bizonyos munkaterületeken a személyzet hiánya vagy a munkavégzés jellege és a gazdaságosságot figyelembe vevő szervezési okok miatt a munkáltatók egyedüli munkavégzéssel szervezik a munkafolyamatokat.
Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját – a jogszabályok és szabványok keretein belül – a munkáltató határozza meg (Mvt. 2 § (3) bekezdés).
Tehát az egyedüli munkavégzésre beosztott munkatársak biztonságáról a munkáltatónak kell gondoskodni. Ebben ma már korszerű műszaki biztonsági eszközök segítik a munkáltatókat.
Ezek közé tartoznak a TWIG által kínált speciális megoldások az egyedül dolgozók vagy a kockázatos helyzetekkel egyedül szembenéző emberek biztonságának javítására. A rövid hatótávolságú eszközökkel kiegészített és a riasztásfogadó központhoz csatlakoztatott személyi riasztók teljes rendszert hoznak létre a magányos munkavállalók védelmére és a távfelügyeletére.


Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu