Vegyen egy mély levegőt: izolációs légzésvédők

Vegyen egy mély levegőt: izolációs légzésvédők

A tiszta levegő nem minden munkakörnyezetben elérhető, viszont mindenkinek szüksége van rá. Az izolációs légzésvédőkkel biztonságos a munka.

Az oxigénhiány tünetei

Mi, emberek nem tudunk oxigén nélkül élni. Az oxigéndús levegő belélegzésével jut a szervezetünk éltető oxigénhez. Egy felnőtt ember oxigén szükséglete, közepes intenzitású munkavégzés alkalmával 30-50 liter/percnek felel meg. A levegő oxigéntartalma, tisztasága nem mindenhol egyforma. Ennek több oka is lehet. Az egyik ok, hogy az adott térben oxigénhiány tapasztalható, a másik ok pedig, hogy a légtérbe szennyező, egészségkárosító anyagok kerülnek. Ezeknek az anyagoknak a belélegzése akár halállal is járhat, illetve maradandó károkat okozhatnak.

Mi történik akkor, ha nem megfelelő minőségű, szennyezett, illetve oxigénhiányos környezetben tartózkodik valaki rövidebb-hosszabb ideig? Amikor a levegő oxigéntartalma az ideális érték alá kerül, arra a szervezet reagál. A 16-17% oxigéntartalom már légszomj tüneteihez vezet, 14%-nál nehézlégzés tapasztalható, végül 10%-nál eszméletvesztés lép fel, majd pedig halál.

Az olyan munkakörnyezetben, ahol az emberi szervezet normál funkcióinak fenntartásához nem megfelelő minőségű, összetételű levegő van, légzésvédő eszközöket kell alkalmazni. A megfelelő légzésvédelmi eszköz kiválasztása és használata a munkavédelem feltétele.

Légzésvédelem, de mivel?

A légzésvédelemhez tervezett eszköz kiválasztásának a szempontjai segítenek abban, hogy az adott helyszínen, szituációban tökéletes munkavédelem valósuljon meg.

A légzésvédő eszközöket két csoportra lehet bontani az alapján, hogy a levegőt szűrik vagy pedig elkülönítik. Az előbbi a levegőtől függő, az utóbbi a levegőtől független légzésvédő eszköz.

Az izolációs légzésvédők a felhasználási hely levegőjétől független légzésvédők. Ezeket is további kettő csoportra lehet bontani. Meg tudunk különböztetni helyhez kötött és hordozható légzésvédőket.  Nézzük meg kicsit részletesebben, hogy mi jellemzi az izolációs légzésvédő eszközöket és mikor, hol, miért érdemes beszerezni és alkalmazni őket!

izolacios legzesvedo 2Az izolációs légzésvédőt a környezeti levegőtől független eszközök közé tudjuk sorolni. Ennek a készüléknek a működése eltér a másik típustól.

Légzésvédelem kockázat nélkül

Teljesen független a felhasználási hely levegőjétől, ami biztosítja, hogy tökéletes légzésvédelmet élvezzen a készülék viselője. A levegőben jelen lévő anyagok közvetlen belélegzését el lehet kerülni. A légzésvédő rendelkezik egy tartállyal (palack), amiből nyomáscsökkentő és egy tüdővezérelt szelep (tüdőautomata) közbeiktatásával, tiszta levegő jut a maszkon keresztül a légzőszervekhez. A hordozható készülékek praktikusak, mert rugalmas munkát biztosítanak. Ezek között is vannak nyitott és zárt rendszerű légzésvédő készülékek.

Az izolációs légzésvédőket kifejezetten ajánljuk a katasztrófavédelem, illetve a tűzoltóság szakembereinek. Mind a tűzoltók, mind a katasztrófavédelem emberei gyakran kényszerülnek olyan munkakörnyezetbe, ahol nehezített vagy lehetetlen káros anyagoktól mentes levegőt belélegezni. Figyelembe kell venni ezeknek a készülékeknek a használatakor, hogy a palackba töltött sűrített levegő mennyisége határozza meg, mennyi ideig viselhető a készülék.

A mentés helyszínén szinte mindennapos a tűz füstjétől fojtogató levegő, de a romokból felszálló por vagy akár az egészségre káros gőzök és gázok is rontják a levegő minőségét. Ilyen helyzetben ellehetetleníti a munkát, ha a szakembernek nem áll rendelkezésére megfelelő munkavédelmi eszköz.

Nyitott vagy zárt rendszerű készülék

A nyitott rendszerű izolációs légzésvédők sajátossága, hogy a palackból a maszkba, onnan a légzőszervekhez jut a sűrített levegő, a kilélegzett levegő pedig a környezetbe kerül. A zárt rendszerű izolációs légzésvédő működése ennél jóval átgondoltabb, ugyanis képes hasznosítani az egyszer már elhasznált levegőt. A kilélegzett oxigén az izolációs légzésvédő zárt rendszerén keresztül a tisztító egységhez jut, ami továbbítja a szén-dioxidtól és a vízgőztől mentes oxigént a készülék viselőjének légzőszerveihez.

Az oxigénes és a sűrített levegős palackos típusokon kívül még tömlős vagy hálózatról működő sűrített levegős légzésvédők is kaphatóak, illetve vegyileg megkötött oxigén felszabadításának elvén működő légzésvédők. Ezek mindegyike megtalálható a kínálatunkban.

Vissza

Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu