Védőeszköz gyorstalpaló: a szűrős és izolációs légzésvédők típusai

Védőeszköz gyorstalpaló: a szűrős és izolációs légzésvédők típusai

Tudta, hogy egy átlagos felnőtt nagyjából 15 alkalommal vesz levegőt egyetlen perc alatt? Ha munkaidőre akarjuk levetíteni, 8 órával számolva ez a szám körülbelül 7200, ennyiszer vesznek levegőt munkavállalói, amíg feladataikat végzik. Ehhez hozzá kell tenni, hogy tiszta levegőre van szükség minden egyes lélegzetvételhez, és máris érthetővé válik a légzésvédők jelentősége.

Tudta, hogy egy átlagos felnőtt nagyjából 15 alkalommal vesz levegőt egyetlen perc alatt? Ha munkaidőre akarjuk levetíteni, 8 órával számolva ez a szám körülbelül 7200, ennyiszer vesznek levegőt munkavállalói, amíg feladataikat végzik. Ehhez hozzá kell tenni, hogy tiszta levegőre van szükség minden egyes lélegzetvételhez, és máris érthetővé válik a légzésvédők jelentősége.

Amennyiben a munkakörnyezetben szennyezett a levegő, vagyis finom részecskékkel, gázokkal, gőzökkel vagy ezek valamely kombinációjával kell számolni, nélkülözhetetlen a védőeszköz alkalmazása. A veszélyes anyagok a nyálkahártyára, illetve a tüdő mélyére jutva komoly egészségkárosodást, szélsőséges esetben pedig halált okoznak, a légzésvédőkről való gondoskodás tehát létfontosságú.

A veszélyességi osztály meghatározásához és ezzel együtt a megfelelő védőeszközök kiválasztásához szakértőkre van szükség, a felelősség azonban Önt, mint munkaadót terheli, ezért ajánlott körüljárnia a témát. Mi most abban szeretnénk segíteni, hogy könnyebben eligazodjon a különféle típusú légzésvédők között, ezért összeállítottunk egy rövid ismertetőt.

Az első és egyben legfontosabb kérdés, amit meg kell vizsgálni, hogy szűréssel légzésre alkalmassá tehető-e a levegő az adott környezetben. Ha igen, akkor elegendő lehet a szűrős légzésvédők valamelyike, amennyiben viszont nem, akkor független forrásból kell biztosítani a megfelelő minőségű és mennyiségű levegőt, erre az izolációs légzésvédők alkalmasak.

A szűrős légzésvédők típusai

  • A részecskék, például porok, aeroszolok belégzése elleni védelemre szolgálnak a légzésvédők legegyszerűbb eszközei, a porálarcok, amiket általában csak egy-egy művelethez használnak. Ezek egyszer használatos maszkok, amik FFP1, FFP2 vagy FFP3 védelmi szinteknek felelnek meg, készülnek összehajtogatható és előformázott változatban is.
  • Az egészségre ártalmas gázok, gőzök elleni védelemre lettek kifejlesztve a félálarcok és teljes álarcok, melyek a megfelelő szűrőbetéttel a részecskékkel szemben is óvják viselőjüket. Míg a félálarcok a szájat és az orrot fogják körbe, addig a teljes álarcok extra arcvédelemmel vannak ellátva, mindkettő többször használatos, hosszabb távra is alkalmas.
  • Végül ebbe a kategóriába tartoznak még a rásegítéses szűrt- és nyomólevegős légzésvédők, melyek szintén a környezeti levegőt szűrik, de egy beépített ventilátor segíti a légzést. Akkumulátorral működő készülékekről van szó, melyek használhatóak félálarccal, teljes álarccal, kámzsával, valamint légzésvédő sisakkal és levegő befúvásos védőruhával is.

Az izolációs légzésvédők típusai

legzesvedo 2

  • Ebben a kategóriában a sűrítettlevegős palackos légzőkészülékek jelentik a legalapvetőbb típust, ezeket rövid időn át tartó munkavégzéshez használják, például tűzoltósági bevetések vagy felderítések alkalmával.
  • Zárt térben többféle védőeszközt lehet alkalmazni, míg rövidebb ideig tartó munkavégzéséhez a szívótömlős frisslevegős légzésvédők ajánlottak, addig hosszabb távra ezek levegőbefúvásos változatait célszerű használni.
  • Szintén zárt térben végzett munkákhoz alkalmasak a hálózatról működő nyomólevegős tömlős légzőkészülékek, melyeknek olyan speciális változata is van, amit robbanásveszélyes munkakörnyezetben is bátran lehet használni.
  • Többféle kivitelben készülnek az oxigénpalackos regenerációs készülékek, melyek közül a munkavégzés jellegének megfelelően lehet választani, ez lehet például hosszabb ideig elnyúló kárelhárítás vagy mentés.
  • Az előzővel megegyező vagy ahhoz hasonló alkalmazási területeken, ahol viszont az oxigénpalackos védőeszköz valamilyen oknál fogva nem jöhet szóba, vegyileg megkötött oxigént felszabadító készüléket javasolt alkalmazni.

Reméljük, Önnek is segíteni tudtunk, hogy jobban átlássa a légzésvédők különféle változatait és alkalmazási lehetőségeit. Nálunk mindegyik kategóriában megbízható védőeszközök kaptak helyet, így ha a szükséges típussal már tisztában van, érdemes körülnéznie termékkínálatunkban. Amennyiben bizonytalannak érzi magát, kérdezzen bátran, szakértőink rendelkezésére állnak!

Vissza

Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu