Habképző anyagok: mit érdemes tudni róluk?

Habképző anyagok: mit érdemes tudni róluk?

A habképző anyagok a tűzoltók eszköztárának korszerű eszközei; a segítségükkel megakadályozható a nagyobb károk keletkezése.

habképző anyagok szerepe

habképző anyagok a tűzoltók eszköztárának korszerű eszközei; a segítségükkel megakadályozható a nagyobb károk keletkezése.

A tűz eloltására már évezredek óta alkalmazzuk a vizet, ám amennyire hatékony, épp annyira nem is az. A tűz eloltása többféleképpen is lehetséges: az égő anyag lehűtésével, illetve az oxigén elzárásával. A víz azonban csak az előbbire képes, és csak korlátozott területen, így, bár bevált az évezredek során, muszáj volt valami hatékonyabbat találni, ami mindkét oltási módra képes, lehetőleg egyszerre; ez lett végül a habképző anyagok családja.

Mindenki ismerheti azt a mondást, miszerint "a hamu alatt izzik a parázs". Ez metaforikus értelemben arra utal, ha valaki nyugodtnak tűnik, ám ez csak a látszat, de nem metaforikusan, a valóságban is létező jelenség, amit tűzoltók - és hétköznapi emberek - milliói tapasztalnak meg nap, mint nap. A vízzel történő oltás során a parázs is lehűl, ám nem feltétlenül mindenhol, és az izzásból képesek újra felcsapni a lángok. Annak érdekében, hogy ez megelőzhető legyen, az égő épületet - vagy bármi mást - alaposan el kell áztatni, aminek egyenes következménye a víz által okozott károk megjelenése, illetve a nagy mennyiségű víz használata, ami ugyan nem pazarlás, de annak tetszik; különösen, hogy a habképző anyagok felhasználásával alaposan le is csökkenthető.

A víz által okozott károkat talán be sem kell mutatni, hiszen könnyen elképzelhető, mit okoz egy beázás: ha egy társasház egyetlen lakásában ég a tűz, és azt vízzel oltják el, akkor az alatta, illetve a közvetlen környezetében elhelyezkedő lakások eláznak, és nem csupán a berendezési tárgyakból válik hulladék, de a falak eláztatása miatt az egész épület szerkezeti integritása is veszélybe kerülhet, ami pedig a többi lakó számára is életveszélyessé teszi az épület további használatát. A habképző anyaggal történő oltás során azonban lényegesen kevesebb víz kerül az épületbe, ráadásul azt a falak is csak kis mértékben tudják felszívni, így a kigyulladt lakáson kívül csak minimálisak lesznek a károk, ha egyáltalán lesznek.

habképző anyagok hatásai

habképző anyagokhabképző anyagokkal történő tűzoltás tehát hatékonyabb, mintha ugyanazt vízzel végeznénk, de vannak egyéb hatásai is.

habképző anyagokat tehát elsődlegesen azért fejlesztették ki, hogy kevesebb vízzel és rövidebb idő alatt legyenek megfékezhetőek a tűzesetek, csökkenjenek a járulékos károk, illetve biztonságosabbá váljon a tűzoltók munkája. Ezeket a kritériumokat a habképző anyagok maradéktalanul teljesítik is, ám vannak egyéb tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni a felhasználásuk során.

Ahhoz azonban, hogy megérthessük, milyen probléma jelentkezhet a habképző anyagok használata során, tudnunk kell, hogy egész pontosan hogyan is történik az alkalmazásuk. A habképződés hasonló elven zajlik, mint a buborékfújás: a habképző anyaghoz vizet adnak, majd ebből a keverékből a habfejlesztő berendezés segítségével létrejön a hab, amit aztán felhasználnak a tűz eloltásához. A habképző anyag a víz lágyításával és a felületi feszültségének csökkentésével jobb habzást tesz lehetővé; ebben a tekintetben hasonlít a mosáshoz, illetve mosogatáshoz használatos vegyi anyagokhoz. Azt pedig mindenki nagyon jól tudja, hogy milyen szinten voltak környezetkárosítóak ezek a termékek még akár egy-két évtizeddel ezelőtt is; a habképző anyagokkal sem volt más a helyzet.

Napjainkban azonban egyre fontosabb a környezet védelme, illetve a környezetkárosító anyagok felhasználásának korlátozása, és szerencsére már nem csak a környezetvédő aktivisták, de a kormányok szerint is. Épp ezért a régi, erősen környezetszennyező habképző anyagok napjainkban már be vannak tiltva a világ legtöbb országában, és a tűzoltók környezetkímélő alternatívákat használnak.

Cégünk a francia ORCHIDEE környezetkímélő habképző anyagait forgalmazza, mely cég fél évszázados tapasztalata garancia a magas minőségre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését az ORCHIDEE habképző anyagok iránt, és kérdése lenne termékeinkkel kapcsolatban, illetve, ha vásárolni szeretne, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén, és kérjen árajánlatot!

Vissza

Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu