Habképző anyagok a tűzoltásban

Habképző anyagok a tűzoltásban

A tűzoltáshoz alkalmazott habképző anyagokról érdemes néhány szót ejteni. A hab a habbal oltó berendezéssel együtt a tűzoltás korszerű eszköze.

A tűz ellen oltóanyagokat vetnek be a katasztrófavédelem szakemberei. Alapvető oltóanyag a víz, de ma már egyéb oltóanyagokat is kijuttatnak egy tűzvész megfékezéséhez. Miért volt szükség arra, hogy a víz magától értetődő használata mellett további alternatívákat is biztosítsanak a tűzoltóknak?

A víz nem minden helyszínen jelent elérhető forrást az oltáshoz. Nem mindenhol könnyű hozzáférni és rácsatlakoztatni a tömlőket a vízvezeték rendszerre. Egyéb hátránya is van, ha vízzel szeretnének lángokat csillapítani.

Szükség van mesterségesen előállított oltóanyagokra is, amiket egyszerűen lehet tárolni, szállítani és alkalmazni is, amikor a lángos eloltásáról van szó. A mesterséges tűzoltó anyagok közé tehát a habok, vízadalékok és porok is tartoznak. Ezek között a termékek között vannak kifejezetten magas minőséggel rendelkezők is, amik hatékony segítséget nyújtanak, amikor pusztító lángokat kell megfékezni.

Milyen előnyökkel rendelkeznek a habok és egyáltalán melyik tűzoltó anyagot lehet hatékonynak nevezni?

A homokot kisebb területen égő tűz elfojtására lehet használni, nagyszerűen elfogja az oxigént és lecsendesíti a lángok égését. A lángokat elfojtja, azonban a felforrósodott felületet nem képes lehűteni, ahhoz további lépéseket is el kell végezni.

A víz elérhető és környezetbarát megoldás, képes hűteni és oltani is egyszerre. Az extrém hőmérsékleten sajnos a víz párologni kezd ezért nagy mennyiség kell belőle, aminek egy része nem is éri el az oltás helyszínét, mert gőzzé válik.

A homokhoz hasonlóak az oltóporok, amiket gáz meghajtással nagyobb területen szét lehet szórni. Miközben ezek a porok lebomlanak, a környezetből hőt képesek elvonni. A por megakadályozza, hogy a gyúlékony anyagok érintkezzenek egymással. Több típusú és összetett tüzek esetén gyakran ezt a tűzoltó anyagot használják, de sajnos egyúttal károkat is okoz, emberélet mentésére nem alkalmas.

A habot, sokoldalúsága miatt okkal viszik a legtöbb tűzvész helyszínére. Milyen jellemzőkkel írható le a hab, mint oltóanyag?

A hab és az oltásban történő felhasználhatósága

Habképző anyagA halmazállapota és az összetevői is elegendőek ahhoz, hogy a hab jól szigeteljen. A vastagon és stabilan megmaradó habréteg ennek köszönhetően akadályt képez, így az anyagok nem érintkeznek egymással, a tűz nem lobban fel újra váratlanul. A hab ezen kívül hűt is, tehát többszörösen is segíti az oltás sikerét.

A habot valamilyen habképző anyaggal együtt juttatják ki a tűzvész helyszínén, mivel oldat formában kerül oda. A habok sem egyformák, azokat a termékeket ajánljuk, amik az oldatból nagy mennyiségű habképzésre képesek. Az oldatból keletkező hab térfogata legyen többszöröse az oldaténak. Ez akár kétszázszoros is lehet. A hab lehet nehéz és könnyű is. Az előbbiekre jellemző, hogy könnyebben tudnak terjedni egy felszínen, az utóbbiak pedig a legnagyobbra képesek nőni.

A hab oltóanyagot számos, mestersége alapanyagból elő tudják állítani. Meg tudunk különböztetni például protein alapú habokat, de vannak vegyi, mechanikai habok is, valamint fluorprotein alapúak is.

A hab, mint oltóanyag sajnos nem vihető ki válogatás nélkül minden egyes tűzvész helyszínére. Tulajdonképpen a vízzel oltható helyeken lehet habot is fújni, de sokoldalúbb oltóanyagról van szó. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ott, ahol a víz nem elegendő, a habbal sem igazán tudnak maradéktalan eredményt elérni.

Figyelni kell arra, milyen anyagokat tartalmaz egy oltóanyag, mivel érintkezhet és mivel nem, nincs e benne mérgező összetevő. Ma már léteznek a környezetre nem káros termékek is, amik például fluormentesek.

Az Európai Bizottság 784/2020. rendelete alapján a fluortartalmú habképző anyagokat 2020. júliustól nem szabad tűzoltásra felhasználni, 2025. július 4-ig pedig csak olyan helyeken engedélyezett, ahol a teljes elfolyó oldatmennyiség összegyűjtése és ártalmatlanítása megoldott.

Környezetünk védelme, számunkra is kiemelt fontossággal bír, ezért a fluormentes habképző anyagok széles választékát kínáljuk partnereinek.

Keressen minket bizalommal és ismerje meg a katasztrófa elhárításhoz tervezett termékeinket, köztük a hab tűzoltó anyagokat is! Jól tudjuk, hogy mennyi minden múlik az eszközökön, ezért csakis a legjobb minőséget forgalmazzuk a vásárlóinknak. Felmerülő kérdéseire örömmel válaszolnak a kollégáink a megadott elérhetőségeinken.

 

Vissza

Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu