Eszközök vegyi kárelhárításhoz és mentesítéshez

Eszközök vegyi kárelhárításhoz és mentesítéshez

A vegyi kárelhárítás feladata, hogy a környezetet és a benne élő embereket, állatokat, élőlényeket megóvja a katasztrófától.

A vegyi kárelhárítás feladata, hogy a környezetet és a benne élő embereket, állatokat, élőlényeket megóvja a katasztrófától.

Mit jelent egy vegyi katasztrófa bekövetkezése?

A vegyi anyagokra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint a világtól biztonságosan elzárt üzemekben tárolt veszélyes anyagokra. Ez nagyjából igaz állítás, de van egy másik oldala is a mondatnak, mert sok olyan anyag is létezik, amivel a hétköznapokban találkozhatunk.

Kezdjük a legelején és tisztázzuk azt az alapvető kérdést, hogy mik azok a vegyi anyagok? A vegyi anyagok olyan mesterségesen előállított vagy éppen természetes összetevőket is tartalmazó vegyületek, amik valamilyen mértékben káros hatással bírnak. A káros hatás megnyilvánulhat toxikusságban, maró hatásban is, az anyag tulajdonságaitól függően.

Bizonyos anyagoknak való kitettség hosszú távon is komoly egészségügyi károsodást eredményezhet az emberi szervezetben. Egyes anyagok képesek égési sérüléseket okozni, ha az emberi bőrrel érintkeznek, illetve súlyosan károsítják a nyálkahártyát szembe, szákba kerülve.

A természet sincsen biztonságban, mert a vizekbe, talajba kerülő vegyi anyagok visszafordíthatatlan károkat okozhatnak. Egyértelmű, hogy mindent meg kell tenni ezeknek az anyagoknak a kordában tartásáért.

Hogyan lehet védekezni a vegyi anyagok károkozása ellen?

A gyártási folyamatokból nem lehet kivonni a veszélyes vegyi anyagokat, a termelés részévé váltak. Szigorú szabályokkal, óvintézkedésekkel kell minél jobban megóvni tőlük a környezetet és vele együtt az élőlényeket.

A veszélyes anyagok előállításának, használatának, tárolásának, szállításának és kezelésének is szigorú előírásai vannak. Ehhez kapcsolódóan a vegyi kárelhárításra is léteznek kidolgozott tervek és olyan eszközök, amik megelőzéshez és elhárításhoz alkalmazhatóak.

Különösen nagy kihívást jelentenek a folyékony halmazállapotú vegyi anyagok, mert gyorsan bejutnak a talajba, a csatornarendszerbe is. Mit lehet tenni, ha a szakszerű kezelésük nem elég és bekövetkezik egy váratlan baleset?

A vegyi kárelhárítás szó szerint véve a kialakult probléma felszámolását jelenti, a megfelelő eszközökkel, ugyanakkor magába foglalja a megelőzést is.

Hogyan történik a megelőzés?

A vegyi anyagokkal dolgozó cégeknek ki kell dolgozniuk egy kárelhárítási tervet, ami kiterjed a kockázatok felmérésére és azok kezelésére. A tervet rendszeresen felül kell vizsgálni és aktualizálni, illetve módosítani kell, amennyiben az szükséges.

A vegyi anyagokkal foglalkozó vállalkozások alkalmazott technológiájában vagy éppen aktuális tevékenységében következhet be olyan változás, ami indokolttá teszi a kárelhárítási tervnek a kiegészítését.

A részletesen összeállított, szakemberek által kidolgozott terv megelőzésben és kárelhárításban is tud iránymutatást adni. A felkészült cégeknek rendelkeznie kell komplett mentesítő készletekkel is. Mit tartalmaz egy ilyen, kármentesítő készlet?

A vegyi kárelhárításhoz tervezett, speciális eszközökből álló készletet elsősorban a katasztrófavédelemben jártas szakemberek használhatják. A váratlanul bekövetkező balesetek, veszélyes helyzetek mielőbbi elhárításához jó, ha van kéznél speciális eszköz készlet.

Bizonyos tevékenységekhez, amiket a vegyi anyagok kezelése során végeznek, be kell vetni a vegyi kárelhárítás speciális eszközeit. Ezeknek az eszközöknek az a funkciója, hogy kizárják a szennyezés lehetőségét. Az eszközök többsége védelemmel látja el a vegyi anyag kezelésének közvetlen területét. A tartály takarítás, vegyi anyag szállítása, rakodása lehetnek ilyen tevékenységek.

Hogyan történik az elhárítás?

Kialakulhatnak olyan szituációk, amikor a megelőzés sajnos kudarcot vallott és vészhelyzetet kell feloldani. A gyors cselekvés hatással van arra, hogy a káreset bekövetkezte után mennyire súlyos következményekkel kell számolni.

A képesítéssel, megfelelő ismeretekkel rendelkező kollégák az eszközök használatával meg tudják kezdeni az azonnali beavatkozást. Ilyen eszköznek minősül például a csatornafedél, szórókocsi, nagy kiterjedésű, speciális anyagú kád, illetve tálca is.

Vissza

Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu