A műszer a gázérzékelő szervizben jó kezekben van

A műszer a gázérzékelő szervizben jó kezekben van

Mit nyer Ön azzal, ha a gázérzékelő szervizünket nem csupán a legvégső esetben keresi fel? A karbantartás előnyeiről ejtünk néhány szót a továbbiakban.

Mit nyer Ön azzal, ha a gázérzékelő szervizünket nem csupán a legvégső esetben keresi fel? A karbantartás előnyeiről ejtünk néhány szót a továbbiakban.

A gázdetektorokkal egy zárt térben ellenőrizni lehet a levegő minőségét, illetve a levegőben jelen lévő mérgező anyagok meglétét tudják kimutatni. Egy olyan munkakörnyezetben, ahol fennáll a veszélye az egészséget vagy az életet veszélyeztető anyagok jelenlétének, gázdetektorra folyamatosan szükség van.

A karbantartás nem felesleges

A gázérzékelők a többi műszerhez hasonlóan olyan eszközök, amiknek az élettartama véges. Ahogyan telik az idő és a műszer életkora években számolva egyre gyarapodik, úgy változnak meg fokozatosan a készülék tulajdonságai, ami természetesen kihat a teljesítményére. Milyen változásokra gondolunk?

gázérzékelő szenzorai gyengülnek, ennek következtében a korábban azonnal reagáló és pontos adatokat mutató műszer kezd megbízhatatlanná válni. A készülék elöregedését mutatja, hogy a téves jelzések, a megbízhatatlan működés egyre gyakoribbá válik. A gázérzékelő számára nem csupán az idő múlása jelent fenyegetést. Minél több gázterhelés ér egy érzékelő műszert, annál gyorsabban fog valószínűleg romlani a teljesítménye.

A gázérzékelő szervizben mindent megtesznek azért, hogy a hibákat kiszűrjék, a készülék ideális műszaki állapotát a lehető legtovább fenntartsák. Szervizeltetni tehát cseppet sem időrabló dolog, csupán tisztában kell lenni a ténnyel, hogy az érzékelő eszközök fölött is eljár az idő.

A készülék gyártója megadja azt a hozzávetőleges időtartamot, ami a műszer életkorának felel meg. Ezt nem szabad túlhaladni, mert súlyos következményei lehetnek.

A korszerű mérőműszerek szélsőséges körülmények között is helyt állnak, bírják az ütéseket, könnyen kezelhetőek, következetesen pontos méréseket adnak. A munkavédelmi szempontok alapján egy gáz detektornak minden alkalommal problémáktól mentes működést kell produkálnia. Ehhez szükség van a szakszerű beüzemelésre, szervizre is. A szervizben biztosítják, hogy a készülék gyorsan, pontosan jelezzen és azt minél tovább tegye.

A munkavédelemben egy kifogástalanul működő, tehát gyorsan és pontosan jelző készüléket nem lehet nélkülözni. A levegőben, többféle koncentrációban jelen lévő gázok és gőzök mérgezőek vagy gyúlékonyak, robbanékonyak, de súlyos oxigénhiányt is elő tudnak idézni azoknál a dolgozóknál, akik belélegzik őket.

Mitől függ, meddig használható a mérőműszer?

gazerzekelo szerviz 2Egy gázérzékelőt úgy terveznek meg a gyártók, hogy éveken át képes legyen megfelelni a biztonsági elvárásoknak. A készülékre hatással van a terepen végzett mérés, ami azt jelenti, hogy évente körülbelül 10-20 %-ot romlik az érzékenysége. A műszer megbízhatóságát stabilizálni lehet a szigorúan betartott szervizelési időszakokkal. A szervizben a szakemberek elvégzik a műszer kalibrálását és végeznek  gázosítási teszteket is. A szervizre fél évente, évente érdemes sort keríteni.

A gáz detektorok az élettartamuk és a használatuk ideje alatt találkoznak gátló és mérgező anyagokkal. Ezek az anyagok különféleképpen hatnak a géz detektor szenzoraira. A gátló anyagok a veszélytelenebben, mert csupán átmeneti zavart okoznak a szenzorokban, ami a tiszta levegőn visszaáll. A mérgekkel viszont más a helyzet, mert képesek arra, hogy a gázérzékelőre tartós érzékenységvesztést gyakoroljanak és ezzel párhuzamosan a készülék élettartamát megrövidítsék. Súlyos esetben az érzékelők végzetes károsodást is elszenvedhetnek.

A gázérzékelő élettartamát elsősorban a készülék érzékelői és azok állapota befolyásolják. A mérgező  gézérzékelésre tervezett műszerekben nagyobb részében elektrokémiai érzékelőt helyeznek el. A mérgező gázok az érzékelőben olyan kémiai reakciót generálnak, amit az nem tud tolerálni. Átlagosan egy elektrokémiai érzékelő 2-4 évig tud probléma nélkül működni egy műszerben.

A munkavédelem és a tűzvédelem területén segítjük a biztonságos és hatékony eszközhasználatot. Bármilyen probléma merül fel, mi találunk rá megoldást. Javítást, karbantartást és átfogó szerviz tevékenységet végzünk az általunk forgalmazott eszközök és műszerek számára. Segítünk megtalálni azt a terméket, ami az igényeinek megfelel, csak lépjen kapcsolatba kollégánkkal az elérhetőségeink egyikén!

Vissza

Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu