A hőkamera a mentés és a tűzoltás eszköze

A hőkamera a mentés és a tűzoltás eszköze

A hőkamera a tűzoltó szakfelszerelés alapvető elemének számít. Milyen célból viszik magukkal a tűzoltók ezt az eszközt és mire képes katasztrófa helyzetben?

A hőkamera a tűzoltó szakfelszerelés alapvető elemének számít. Milyen célból viszik magukkal a tűzoltók ezt az eszközt és mire képes katasztrófa helyzetben?

A tűzoltó kezében életek vannak

A tűzoltók munkája nem csupán egy állás, mert akik önként vállalják a veszélyt, azok valóban elhivatott emberek. A tűzoltóság tagjai mindannyian bátor, tettre kész, önfeláldozó férfiak és nők, akik egy percig sem haboznak a lángok közé sétálni, ha menteni, oltani kell.

A tűzoltókra mindenki csodálattal tekint és teljes megbecsülést élveznek, hiszen minden nap az életüket kockáztatják. Egy tűzoltó munkanapja sosem unalmas, mert nem lehet tudni, mikor szólal meg a riasztó csengő, ami vészhelyzethez hívja az embereket.

A professzionális felszerelése nélkül egyetlen szakember sem hagyja el a tűzoltó állomást. Lángálló ruha, légzésvédő, vizes tömlő és érzékeny műszerek segítik őket abban, hogy mentés közben a saját testi épségüket is meg tudják óvni.

Mi tartozik bele a tűzoltó szakfelszerelésbe?

A szakfelszerelés nélkül egyetlen tűzoltóból sem válhat hős, mert a tűzvésszel szemben szükség van minden technológiai támogatásra. A modern eszközök segítenek abban, hogy a szakemberekre leselkedő veszélyeket, amennyire lehet elkerüljék és a kockázatokat minimálisra csökkentsék.

Az egyik készülék, ami mindig ott van a tűzoltó kocsiban, az a hőkamera. Egy ilyen, kézben hordozható, viszonylag kis méretű készüléknek terepen órási hasznát veszik a szakemberek. Egyszerre fontos eszköze a mentésnek, a keresésnek és a lángok megfékezésének is.

Úgy is mondhatjuk, hogy ez a készülék a tűzoltó látásának a meghosszabbítását jelenti. Amit a füstben, a sötétben vagy félhomályban nem lát, azt megmutatja neki a hőkamera. Amit a túl nagy forróságban vagy a katasztrófa sújtotta területen nem érzékel, azt le tudja olvasni a kamera kijelzőjéről.

A megbízható eszköz ma már olyan nélkülözhetetlenné vált, hogy számos sikeres mentés és oltás köthető a használatához. Mire képes pontosan a hőkamera és hogyan kell használni terepen?

A tűzoltók azért érkeznek a tűzvész helyszínére, hogy megtalálják a helyet, ahonnan a lángok életre keltek. A hőkamera mutatja nekik az utat ehhez a helyhez.

Fontos tudni, hogy honnan indult a tűz, mert ezen a helyen a legnagyobbak a lángok. Ha sikerül megkezdeni az oltást ezen a központi helyen, az már a tűzoltók javára billenti a mérleg nyelvét. 

Hőkép mutatja, merre induljon a tűzoltó

A bekapcsolt kamera egy árfogó hőképet mutat arról a területről, ahová a tűzoltó irányítja a készüléket. Fokozatosan mozgatva az eszközt, láthatóvá válik a tűzoltó közvetlen környezetének pontos hőtérképe.

A tűzvész sűrűjében a tűzoltó nem képes úgy érzékelni a körülötte lévő dolgokat, mint a lángoktól nagy távolságban. A látható fény érzékelése a lángok közelében romlik, a látótávolság lecsökken 30-10 centiméterre is.

hokamera 2

A kamera használata közben hőfényképezés történik, amivel nem csupán a tűzfészek pontos helye azonosítható be, de a kijáratok, bejáratok, szellőztető nyílások elhelyezkedése is meghatározható. Természetesen csak a tűzoltás környezetéhez tervezett, speciális készülékeket használják. A speciális hőkamera a kialakítása miatt ellenáll az extrém hőnek és a nedvességnek, a helyszínen tapasztalható szennyeződéseknek.

A hőkamera képes érzékelni a tűzvész helyén megtalálható objektumok és emberek eltérő hőmérsékletét. A bekapcsolt kamera begyűjti az adatokat és a hőmérsékleti különbségeket eltérő színekből összeálló képként jeleníti meg a kijelzőjén.

A tűzoltó a képet értelmezve meg tudja állapítani, hogy milyen távol esnek tőle a tárgyak, emberek, mennyire élénken tombol a tűz a környezetében. A lángok között csapdába esett ember testét sötétebb színnel mutatja meg a kamera. Minél melegebb egy objektum hőmérséklete, annál világosabban jelenik meg a képen.

Hála a fejlődő technológiának, a tűzoltók hatékonyabban tudnak menteni és tüzet oltani. A tűzvédelmi szakemberek számára kifejlesztett speciális eszközöket kínálunk kimagasló minőségben. Érdeklődjön kollégánknál a honlapon feltüntetett elérhetőségek bármelyikén!

Vissza

Kapcsolat
Telefon: +36 30 389 9788
E-mail: ferenc.feicht@fewe.hu